Collectie 1

Thema: de verschillende manieren van verwarmen.Geen verwarming.
Met behulp van een roller en een strijkplank werd de was gestreken.

De kachelbout werd verwarmd op de (kolen) kachel. Ook het handvat van dit strijkijzer is van metaal en werd dus heet. Vandaar dat het handvat hol is, zo koelt het sneller af.
Dit loodzware industriële strijkijzer heeft een houten handvat dat is los te koppelen van het ijzer. Zo brand je je handen niet.

Dit ijzer werd met gloeiende kooltjes gevuld. De openingen onder het deksel zorgden ervoor dat de rook kon ontsnappen.
Ook met een pannetje kun je strijken, al was dit speciale strijkpannetje uit China er wel speciaal voor gemaakt. Vullen met kooltjes en de bodem werd warm.
Het houten handvat ontbreekt.

Niet het ijzer zelf werd verwarmd, maar er werd een roodgloeiend blok ijzer ingedaan. Had je meerdere blokken dan kon je in elk geval door strijken tot alle was gedaan was.

Nadat de huizen waren voorzien van gas kwamen er branders (ontbreekt nog) om de ijzers te verhitten. De openingen voorin zorgden ervoor dat de lucht kon circuleren tijdens het verhitten.
Tijdens het verhitten staan de ijzers rechtop over de brander heen.

Dit ijzer komt uit een latere periode: de gasslang wordt direct aangesloten op het ijzer. Binnenin zitten de branders.

Een van de eerste electrische ijzers. Waarschijnlijk werden er nog geen statistieken over ongelukken bijgehouden, maar dat dit ijzer gevaarlijk was staat wel vast.

Dit ijzer staat op de kop, u ziet het goed. Onder de zool (dus boven het handvat) werden spiritusblokjes verbrand. Dit verwarmde de zool terwijl het handvat koel bleef.
Deze ijzertjes waren heel geschikt om op de hotelkamer even wat kleine dingetjes te strijken.

De collectie omvat verder nog enige tangen en ijzers.
(foto's worden nog vervangen door scherpere exemplaren)

Wilt u deze en andere strijkijzers en verwante attributen in het echt zien, ga dan eens naar een van de musea die vermeld staan onder de knop "Musea".