Houten strijkattributen


Naast het gebruik van "gewone" strijkbouten van ijzer werden er ook strijk- en plooiattributen van oa. hout gemaakt. Dit is een afbeelding van een bijzonder voorwerp. Het is eigenlijk een voorbeeld dat vroeger door een handelsreiziger mee op reis werd genomen. Het is een houten voorbeeld van een plooimachine. Over de datum is helaas niet veel bekend, het is afkomstig uit Frankrijk.

Dit zg. "goffering stack" laat een hele andere wijze van plooien zien. Het kant moet gewassen en gesteven worden en dat wordt het kant half vochtig door de stokjes om en om gewikkeld om daarna boven de stoom verder in de plooi gesteven te worden. Dit rek komt uit Wales maar ook in Nederland werd gebruik gemaakt van plooirekjes voor het plooien van kant voor klederdrachtmutsen.

Een heel leuk voorbeeld van een klein miniatuur Hollands linnenpersje. Dit keer met bolpoten. Een echt namaak van een grote echte linnenpers. Hoewel dit exemplaar minimaal 100 jaar geleden is gemaakt. Het werd als speelgoed gebruikt.

Een heel grappige uitvoering van een Nederlands trekmangeltje met een zg. vliegwiel. Dit is weer een namaak van een grote uitvoering en ook bedoeld voor het gebruik als speelgoed.

Een ander houten voorwerp is de zg. mangelplank. Het wasgoed werd om de rol gedraaid en daarna met de plank glad gemangeld. Dit is een vrij eenvoudige Duitse plank met als datum 1889.


Wilt u deze en andere strijkijzers en verwante attributen in het echt zien, ga dan eens naar een van de musea die vermeld staan onder de knop "Musea".