Collectie 3

Museum 't Olde Striekiezer


Museum 't Olde Striekiezer
Dorpsstraat 94, De Wijk (Drenthe)


Ze heeft een omvangrijke collectie dubbele exemplaren verkocht maar de verzameling strijkijzers van Ria van Lunzen in De Wijk is nog altijd enorm. "Met 600 ben ik de tel kwijtgeraakt en doordat veel dubbele exemplaren verkocht en geruild zijn blijft de collectie steeds veranderen. En aan bezoekers merk je dat ze dat aantrekkelijk vinden"

Het museum bevindt zich achter de woning in de schuur.

Het museum is open op maandag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.
Het zijn niet alleen strijkijzers die in het museum staan maar Ria heeft in de loop der jaren ook beslag weten te leggen op tal van ijzertjes, kacheltjes, bouten en andere benodigheden.


De hobby begon 35 jaar geleden.. Ze kreeg een oud strijkijzer dat van haar moeder was geweest. Een exemplaar waar nog een bout in moest worden gedaan die eerst in het vuur warm gemaakt moest worden. Het vernuft waarmee mensen vroeger slaagden hun kleding van kreukels te ontdoen trok haar aan en zo werd ze verzamelaar van oude strijkijzers.

Ze zocht vele jaren op rommelmarkten en beurzen en kwam in het bezit van unieke exemplaren. Zo staan in haar museum ijzers die duidelijk afkomstig zijn geweest van rhuiswerksters. Dat waren vaak vrouwen wiens man werkeloos was en die de kost op een of andere manier moesten verdienen.

Een kacheltje nodigt haar uit tot uitleg. "Die is duidelijk van zo'n thuiswrkster of van een een kleine wasserij. Langs de zijkanten zitten allemaal beugeltjes waarin verschillende ijzers passen. Was het ene ijzer afgekoeld dan konden ze met het volgende ijzer verder weken."

Het museum heeft tal van bijzondere exemplaren zoals speciale korsetijzers. Daarmee konden de smalle reepjes stof van een korset worden geperst. Ook zijn er een aantal schoorsteenbouten. Die werden voor het werk gevuld met turf en tijdens het werk werd zuurstof toegevoegd zodat de was al rokend gestreken werd. Er werden meer bouten gestookt tijdens het werk. Aan de reservoirs is te zien wat voor soort vloeistof of materiaal er in ging. Dat varieert van hout, turf, spiritusblokjes, houtskool tot kerosine.

Het museum heeft ook aanverwante artiekelen zoals krul- en plooitangen uit allerlei landen en daaruit blijkt ook dat elk land zijn eigen stijl had.
Wat betreft de stijkbouten: die uit Frankrijk waren klein en sierlijk, die uit Duitsland zwaar en groot en die uit Nederland degelijk.

Een mooie collectie daar aan de Dorpsstraat, een bezoek is zeker de moeite waard.